Minősítés
ISO 9001
E-mail
glutenenzym@gmail.com
Telefon
0036702241737
Kérjen ajánlatot!

Élelmiszerek, amelyek rejtett glutént tartalmaznak.

Az elmúlt években nem cöliákiás glutén szenzitivitás néven ismertté vált  a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a cöliákia vizsgálati módszereivel nem lehet diagnosztizálni.
A gluténérzékenység a hasi panaszok mellett egyéb tüneteket is produkálhat: fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom,ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet.
Sokan azt gondolják,hogy beképzelik ez a betegséget pedig nem igy van.
Élelmiszerek, amelyek rejtett glutént
tartalmaznak:
Alapjában abból kell kiindulni, hogy
számos iparilag készített
élelmiszerkészítményben rejtett glutén
fordul elő:
Zab, hüvelyesekből készült ételek (konzervek),
hasábburgonya, kolbászok, halkészítmények, olvasztásra
való, és friss sajtkészítmények, majonéz, remulád, torma,
salátaöntetek, kevert fűszerek, kész szószok és
levesek, pudingpor, krémes ételek, maláta italok,
malátabonbonok, malátakávé, sör, mustár, ketchup,
szójaszósz, fagylalt, szendvicskrémek, fűszerkeverékek,
chips, rágcsálni valók, mogyoró, dió és mazsolakeverék,
kandírozott termékek, mogyoró-nugátkrém, csokoládé
termékek, sajtutánzatok, analógsajtok, harzi sajt, fűszeres
sajt, főzősajt, fűszerezett és pácolt hústermékek, dönerhús,
girosz, csirkefalatok, spareribs, fűszerezett húspótló
termékek, lágytojás, rántott tojás, mixitalok, izotóniás
italok, aromatizált kávé és tea, kakaó tartalmú italok,
limonádék, likőrök, viszki, forralt bor, puncs.

A gabonaféléknek ugyanis több összetevője is okozhat hasonló panaszokat. A cöliákia mellett, ami egy autoimmun betegség létezik a búza-, vagy gabonaallergia is, ilyenkor a tüneteket nem a glutén, hanem a búza más fehérjéi (amiláz és tripszin inhibitorok, gliadin) okozzák. Emellett előfordulhat gluténérzékenység, amely definíciója szerint a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetegyüttest jelöli, nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezést.