Minősítés
ISO 9001
E-mail
glutenenzym@gmail.com
Telefon
0670 7434787
Kérjen ajánlatot!

Gluténmentes táplálkozás

Sajnos egyre több ember érintett a lisztérzékenység témájában az utóbbi években pláne, és a statisztika évről-évre nő. Ennek számos oka van, a gabonák és a pékáruk minőségének a romlása (a gyors eljárással készült pékáruk GLUTÉNTARTALMA jóval magasabb, mint korábban), a vegyi anyagok,melyek napi szinten gondoskodnak arról,hogy a bélflóránkat tönkretegyék (permetszerek,adalékanyagok,hormonkezelés húskészítmények,gyógyszerek stb.). És a lisztérzékenységgel nem csak születni lehet, hanem ez sajnos ki is alakulhat. Ezért nagyon fontos mindent megtenni azért, hogy ne fejlődjön ki. És sajnos számos olyan eset van, hogy hiába okoz panaszokat a glutén fogyasztása, ez nem minden esetben bizonyítható orvosilag.Nem beszélve arról,hogy akinek orvosilag ez bizonyítva is van,teljes mértékben nem lehet elkerülni (minden kész gluténmentes termék is tartalmaz valamennyi glutént, nem beszélve az éttermekről illetve a vendégségről, ahol ha csak származék szinten is találkozik vele a szervezet, már az probléma lehet belőle (evőeszközök, edények, kenyérpirító, többször felhasznált olaj, fűszerek stb.). Döbbenet, hogy sokszor olyan élelmiszerek is tartalmaznak lisztet, amiről álmunkban sem gondoltuk volna pl.fagylalt. Magyarul szinte képtelenség teljes mértékben kizárni.

A gluténmentes diétát és a gluténérzékenységgel járó panaszok megszüntetését akkor lehet megvalósítani, ha a glutént 100 százalékban kiiktatják az étrendből, vagyis ha tartózkodnak a búza, árpa, rozs, zab, és az ezeket nyomokban tartalmazó ételek fogyasztásától. A diéta legfontoasabb feladata, hogy a glutén kiiktatása úgy valósuljon meg, hogy más tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a beteg. Ha helyesen van összeállítva az étrend, akkor ez megvalósítható. A lisztérzékenyek ételeinek elkészítési szabályai A lisztérzékenyek a számukra előállított, törzskönyvezett gluténmentes termékeket fogyaszthatják, melyekről listát ad ki az OÉTI. A legnagyobb gondot a búzaliszt, a tészták, a dara helyettesítése jelenti. A búzalisztből készült ételekkel szemben a rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag és sárgaborsóliszt használata szükséges. A bioboltokban kapható kölesről, hajdináról és cirokról még nem lehet biztonsággal állítani, hogy fogyaszthatók. Nemcsak az ipari, hanem az otthoni ételkészítésre is nagyon szigorú szabályok érvényesek, hiszen nem lehet egy helyen használni és tárolni a gluténmentes ételek készítéséhez felhasznált eszközöket, edényeket, háztartási gépeket (pl. kenyérsütő, kenyérpirító), de még az evőeszközöket sem.

A boltokban kapható élelmiszerek nagy része is tartalmazhat nyomokban glutént, így ezeket is kerülni kell. Az élelmiszerek többségébe vagy adalékanyagként kerül glutén, vagy az előállítás során szennyeződnek a gyártási technológia miatt. Ilyenek lehetnek a különböző élelmiszer adalékanyagok (stabilizátorok, sűrítőanyagok), a karamell, a citromsav,  a sütőpor, a különböző porok (levespor, mártások, instant kávé vagy kakaópor) és italok (rizstej, szójaital, szójaszósz), a rokfort sajt vagy a ketchup és a mustár.