Mi a Glutén?
A glutén egy fehérje komplexum, amely túlnyomórészt
prolaminból és glutelinből áll. A cöliákját a gliadin váltja ki a
búzában előforduló prolaminból. A gliadin viszont 200-300
aminosavból áll, amelyek között a leggyakrabban a glutamin és a
prolin fordulnak elő. Az emésztőrendszer az ilyen prolinban
gazdag fehérje molekulákat, mint a gliadint, nem képes
lebontani. Az egyik következmény az lehet, hogy a szervezet az
ilyen idegen fehérjékre allergiás reakcióval reagál.
Ez a világnépesség akár 13%-át érintheti. Ezen, beleket érintő
immunológiai betegség kialakulását genetikai prediszpozíció
(DQ2 és DQ8 HLA- osztály –II-gének) elősegíti.
A glutén (hivatalos szakkifejezéssel a sikér) két fehérje a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményitővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.
Gluténérzékyenység okai!
A gluténérzékenység – gluténszenzitív enteropathia –cöliakia
Már évszázadok óta ismert betegségről van szó, bár sokáig úgy gondolták, hogy csak a csecsemők, kisgyermekek kinőhető betegségéről van szó.
Mára már bebizonyosodott, hogy a gluténérzékenység – cöliákia végleges, életre szóló betegség – állapot is lehet.
Lényegében a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával járó betegség, mely egész életre szóló, végleges gluténintolerancia, gluténérzékenység okoz.
A gluténérzékenység okai, kialakulása:
A leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta (búza, rozs, árpa, egyes esetekben a zab is) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a cöliákiás szervezet számára a toxikus alkotórészt, a gliadint. A cöliakia a gliadin által kiváltott intolerancia.
A gliadint, a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el.
2.Kórképek, amelyeknél válaszreakció
alakul ki gluténre.
Az ismert klasszikus életfogytiglan fennálló cöliákia mellett,
amely klinikailag manifesztálódik, a gluténérzékenység további
formái is előfordulnak, amelyeket gyakran nem ismernek fel,
azonban panaszokat okoznak, és hosszútávon szövődményes
betegségekhez vezetnek. Az előzőekben tett
megkülönböztetést a felnőttkori gluténérzékenység (cöliákia)
és a gyermekkori gluténérzékenység (hazai sprue) között ma
már nem alkalmazzák, mivel manapság ismert, hogy a
gluténérzékenység manifesztációjának életkora nem releváns,
lévén egy és ugyanazon betegségről van szó. Ezen felül a
cöliákia a serdülőkor alatt nem nőhető ki, egy életen keresztül
fennáll. Ettől el kell határolni a búza allergiát (valamint a
pékasztmát), ahol a búza alkotóelemeivel szembeni allergiás
reakció alakul ki (a szájban és garatban, a tüdőben és
gasztrointesztinális traktusban). Az, hogy a búza allergia
életkorfüggő-e, és növekvő életkorral csökken-e, vitatott(4).
Cöliákia
A klinikailag manifesztálódott cöliákia egy immunológiai
betegség, amely minden életkorban jelentkezhet. A betegséget
egy gabonafehérje frakció (glutén-polipeptidek) indukálja, és a
vékonybél nyálkahártyában kialakuló krónikus gyulladásos
reakcióhoz vezet. Szövődményként a bélbolyhok atrófiája és a
tápanyagok, mint pl. fehérjék, vitaminok (elsősorban Fólsav, K és
D vitamin), ásványi anyagok (kalcium, magnészum) és
nyomelemek (elsősorban vas, cink, foszfát) hiányos felszívódása
alakul ki.
A tünetek különféleképpen alakulhatnak, a teljes
tünetcsoporttól (hasmenés, tömeges, zsírosan fénylő, bűzlő
zsíros széklet, étvágytalanság, fogyás) egészen hasfájásig,
rosszullétig, neurológiai és pszichiátriai panaszokig. Gyerekeknél
növekedési zavar alakulhat ki, gyakran ekcémás bőrtünetek,
mint pl. psziriázis, is megállapíthatók. A hiányos tápanyag
felszívódás hiányállapotokhoz (vashiány), fokozott
fetrőzéshajlamhoz és számos szövődményes betegséghez, mint
pl. oszteoporózis, vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegséget is
gyakran asszociálják a cöliákiával. A vékonybélben csökkent
felszívódási képesség ezen felül gyakran vezet ahhoz, hogy laktóz
és fruktóz tartalmú élelmiszereket és zsírokat rosszul torelál
a szervezet, így híg széklet, felfúvódás és hasfájás alakul ki.
Egy tanulmány alapján a cöliákia betegek 40%-a
laktóz intoleranciában is szenved. (5) Ennek a hátterében a
cöliákia miatti boholy atrófia áll, ami miatt a laktázaktivitás
csökkenése alakul ki.
A tünetek különféleképpen alakulhatnak, a teljes
tünetcsoporttól (hasmenés, tömeges, zsírosan fénylő, bűzlő
zsíros széklet, étvágytalanság, fogyás) egészen hasfájásig,
rosszullétig, neurológiai és pszichiátriai panaszokig. Gyerekeknél
növekedési zavar alakulhat ki, gyakran ekcémás bőrtünetek,
mint pl. psziriázis, is megállapíthatók. A hiányos tápanyag
felszívódás hiányállapotokhoz (vashiány), fokozott
fetrőzéshajlamhoz és számos szövődményes betegséghez, mint
pl. oszteoporózis, vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegséget is
gyakran asszociálják a cöliákiával. A vékonybélben csökkent
felszívódási képesség ezen felül gyakran vezet ahhoz, hogy laktóz
és fruktóz tartalmú élelmiszereket és zsírokat rosszul torelál
a szervezet, így híg széklet, felfúvódás és hasfájás alakul ki.
Egy tanulmány alapján a cöliákia betegek 40%-a
laktóz intoleranciában is szenved. (5) Ennek a hátterében a
cöliákia miatti boholy atrófia áll, ami miatt a laktázaktivitás
csökkenése alakul ki.
A leaky gut-brain hipotézis
A boholy atrófiával összefüggésben tárgyalják a „leaky gutbrain
hipotézist“. E szerint káros élelmiszerpeptidek
áthaladnak a vér-agy gáton és ott negatív hatásokat fejtenek ki,
mint pl. figyelemdeficitek, álmosság, stb. A cöliákiában
szenvedő gyerekek gyakran sírósak és rossz hangulatúak.
A gluténérzékenység okozta emésztőszervi tünetek
Mivel a gluténérzékenyek vékonybelében a bélbolyhok tönkremennek, ellaposodnak, így már nem tudnak megfelelően működni.
Egyénfüggő, mennyi gluténtartalmú élelmiszert kell elfogyasztani ahhoz, hogy jelentkezzenek a tünetek. Egyeseknél már a legkisebb adag is kiválthat tünetek, másoknál viszont csak akkor jelentkeznek a kellemetlen tünetek, ha nagyobb mennyiségű glutént fogyasztanak el, például megesznek több szelet kenyeret.
Gluténérzékenység tünetei gyermekeknél
Miért kell külön kiemelni a gyermekeket?
Egyrészt, mert ők még nem minden esetben tudják elmondani a megfelelő szavakkal a tüneteiket, más részt vannak olyan tünetek, amit inkább a szülő, pedagógus hamarabb észlel.
A tünetek a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kezdete után igen gyorsan megjelennek, az éhező gyermekekre hasonlítanak, hiszen valójában tényleg éheznek, a tápanyag felszívódás hiánya miatt.
A cöliákia (közismert nevén, elavult szóhasználattal lisztérzékenység) világ népességének körülbelül 1%-át érintő betegség ma már bármely életkorban jelentkezhet. A betegség kimutatására szolgáló immunológiai módszerek fejlesztése lehetővé tette, hogy egyre több cöliákiás beteget lehessen azonosítani, így kijelenthető, hogy ma minden századik embernél igazolható a cöliákia, mint gluténintolerancia aktív, vagy tünetszegény, tünetmentes formája.
A cöliákia előfordulása egyre gyakoribb, azonban azok a gluténérzékenyek, akik tudnak a betegségükről, valójában csak egy töredékét fedik le a cöliákiás betegek számának.